Friday, October 1, 2010

Paed terbaik!

Ni pendapat peribadi ye..observation dr pengalaman anak dara aku yg sorg tu je..


Kes pertama, ayra start batuk kahak since umur die dlm 4bulan lebih. Batuk hilang, kahak xhilang2. Kalau hilang pun kejapje, 2minggu kang naik balik. Dah selalu ulang alik gi hospital tanah tumpah darah aku, tempat lahir ayra tu..selalu dpt ubat samaje. Doktor asyik ckp paru2 clear, no problem. Biaselah baby kene camtu. Maybe betul kot, tapi mak mane sanggup tgk anak berkahak camtu xilang2. Tambah lg pertanyaan org keliling, sakit telinga wei.

Pilak klinik pakar kanak2 kat sebelah, sama jugak. Cume adelah ubat lain sikit. Ada satu time tu, kahak ayra teruk, sampai siap kene neb. First time kene, aku melalak lg teruk dr anak. hahahha, gile slack adik nurse tu pandang aku.

Paed annur tu siap suruh warded. huh, xnaklah aku, die ckp kene neb tiap 3-4jam..waaa, nie kes dera ni (tu pendapat aku yg bukan doktor ye...). 2nd option, kene sedut kahak, buat appointment esok.

Punyelah aku buat research baliktu..mcm2 kes aku bace. Ade yg keluar darahlah, anak jd traumalah, senang kene jangkitan viruslah..pendek kata semua negative. Beria-ria pujuk hubby, xyah buat. Hubby aku senangje ayat die, "awak doktor ke?"..uwaaaa..xleh pakai.

Alhamdullilah, ahli fisio kat annur tu terer. Die buat xsakit pun (aku agaklah sebab ayra xnangis..)Memang banyak kahak keluar. TAPIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII, kahak still dgr jugak lepas tu. Kesimpulannye memang xbaik spenuhnye jugak. Hampeh!!!!!


Then, we decide pegi klinik pakar kanak2 kat area rumahje. Pegi bangi jauh2 tu pun sebab ayra dah ade record situ, senang sikit.

First time masuk klinik, aku yg skepticalni dah rase semcm dah. Buruknye klinik ni..hahaha, gile keji. Pastu ramailak budak2 tgh buat neb. Mak diorg buatkan sendirije. Dah..aku dah rase 2macam dah. Masuk2, jumpe doktor..doktor agak tua dah. Muke2 lak ala2 along mintk utang..oh noooo. Die kasi inhealer ngan ubat 2 jenis. Kene 300+..gile mahal..huhuhu..xpe, company aku byr 90%..ahhaha

Patutnye ubat tu kene sedut continous 3bulan..xsampai 1bulan kitorg stop..saje nak tgk.

AMAZINGLY..kahak ayra memang dah hilang terus.. tunggu2, memang x dtg balik dah..whopppeyyyyyy...terbaik!


Kes2, bontot ayra naik merah2, muke sekali. Biase aku apply earth angel, pagi esok dah ok. Tapi kalini xbaik2. Xpuas hatilah ni. pegi klinik, doktor tu tgkje, terus kate ooo..ni fungus ni. Die kasi 3 jenis ubat sapu bontot, 2jenis ubat sapu muke. Bersilat gaklah aku pakai pampers si kenit ni. Again AMAZINGLY, 2harije bontot ngan muke ayra dah bersih, putih bersih balik!!!!..suke..suke...: )


And that best paed is...DR TING.

Klinik die kat puchong..Klinik Pakar kanak-kanak DR Ting. Depan IOI mall.

: ) Mekasih doc...


2 comments:

susudalambotol said...

Umar pernah batuk sampai keluar semua kahak-kahak dia. Kesian.

**AkupuNYeDiary** said...

bagus actually kalau pandai keluarkan kahak2 tu..cepat baik